TorstiLuotonen

Australialaisen kriketin musta hetki

Moni suomalainen tuskin on seurannut australiaisen kriketin vuosikausiin suurinta skandaalia otsikoita pidemmälle, lyhyt yhteenveto on siis tarpeen.


 Australialaiset pelaajat syyllistyivät maaottelussa Etelä-Afrikkaa vastaan Kap-kaupungissa krikettipallon rouhimiseen hiekkapaperilla. Kundit lääppivät kentällä vähän enemmän pitoa pallon pintaan. Temppu paljastui televisiokuvista ja maailma katosi yhtäkkiä maajoukkueen alta. https://

Pari entistä ja nykyinen pääministeri on kommentoinut asiaa. Krikettijoukkueen kapteenin tehtävä on - jos poliitikkoja on uskominen - tärkeämpi tehtävä kuin maan johtaminen.

Temppu poiki pelikieltoja osallisille, paljon itkua ja pelaajasopimusten purkuja. Maajoukkue ura loppui ainakin David Wagnerin osalta eilen. Kriketti halutaan pitää puhtaana, se lienee nyt selvä kaikille.

Entä huijaaminen muuten urheilussa ja millaisia vaikutuksia sillä on. Kotoisessa jääkiekossa on ollut tapana huudella tuomareille 'varo ettei talos pala' tai muistutella että siellä se kesämökki on suuren osan vuodesta vartioimatta. Onko uhkailu huijaamista.

Kriketissäkään hiekkapaperi ei ole ihan uusi keksintö https://

Baseball tuntee huijauskulttuurin https://

Muista lajeista puhumattakaan https://

Filmaus ja epäurheilijamainen käytös on jalkapallon yksi puolista  https://

Kaikki rakastavat Wigania https://

Lopuksi jääkiekkoa https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kriketti on kuoleman vakava laji. Eräs tuttavani kertoi, että ollessaan väliaikaisella työkeikalla Englannissa 60-luvulla hän oli tottunut siihen, että paikallisjunassa porukka oli aamulla hilpeätä ja puheliasta.

Sitten yhtenä aamuna kaikki olivat kuin hautaan menemäisillään. Kukaan ei puhunut mitään. Joku luki apaattisena sanomalehteä vastapäätä ja hänen lehdessään oli ollut otsikko "England has lost!" Tuttavani oli ihmetellyt, että eihän tässä mitään sotaa ole ollutkaan.

Kävi ilmi, että Englanti oli hävinnyt krikettiottelun Etelä-Afrikkaa vastaan edellisenä iltana. Joku harmaahapsinen herrasmies viereiseltä penkiltä oli jossain vaiheessa todennut: "We don't take it seriously enough anymore."

Käyttäjän TorstiLuotonen kuva
Torsti Luotonen

Australiassa laji tunnutaan otettavan myös vakavasti. Pääministerin mukaan krikettijoukkueen kapteenin vakanssi on merkittävämpi kuin hänen omansa. Kriketti on vanhin vielä nykyisin pelattavista pallopeleistä, hieno laji.